tirsdag den 26. oktober 2010

Undervisningsassistent.

Undervisningsassistenter/lektiehjælp

Støtte til elever og lærer
En undervisningsassistent er en person, der assisterer læreren ved at yde støtte til fagligt svage og udsatte elever. Hensigten er, at de svageste elever med hjælp fra undervisningsassistenten i højere grad får mulighed for at tackle de udfordringer, de møder i undervisningen.

Støtten til eleverne foregår ofte i klassen og kan være orienteret mod elevernes faglighed og adfærd fx ved koncentrationsvanskeligheder. Støtten til eleverne kan også ske uden for klassen i form af fx lektiehjælp efter skoletid.

Undervisningsassistenten kan også hjælpe læreren med at klargøre bl.a. it-udstyr til undervisningen, sørge for materiale til eleverne, bistå ved studiebesøg mv.

Der stilles ikke nogen krav til undervisningsassistentens uddannelsesbaggrund. En undervisningsassistent kan være pædagog, lærerstuderende, have anden uddannelse eller ingen uddannelse. Det er op til det enkelte forsøgsarbejde

Beskrivelse af indsatsområdet Undervisningsassistenter/lektiehjælp

Download nedenstående tekst

Puljens formål
Formålet med puljen er at igangsætte forsøgsordninger med undervisningsassistenter/lektiehjælp med henblik på i højere grad at understøtte en undervisning, der også giver de fagligt set svageste elever de nødvendige kundskaber til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Undervisningsassistenten skal særligt yde støtte, der kan bidrage til at fastholde elever med faglige og/eller koncentrationsmæssige udfordringer, så de ikke henvises til specialundervisning. Forsøgene skal bidrage med viden om betydningen af forskellige undervisningsassistentordninger, herunder betydningen af undervisningsassistentens arbejdsopgaver og funktioner. Desuden skal forsøgene bidrage til en videreformidling af viden om og erfaring med brug af undervisningsassistenter i den danske folkeskole.

Baggrund
De finske skoler er gode til at udfordre de svage elever, hvilket blandt andet kan forklares med den finske undervisningsassistentordning. Undervisningsassistentordningen indebærer, at lærerne kan koncentrere sig om at gennemføre undervisningen, mens undervisningsassistenten kan give omsorg til børn med særlige behov og støtte børn, der har svært ved at koncentrere sig og være stille i en del af undervisningen. Undervisningsassistenten kan også yde lektiehjælp fx i undervisningen eller efter skoletid.

Mange af de elever, der klarer sig dårligt i den danske folkeskole, og som efterfølgende har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse, kommer fra familier, som ikke altid kan give deres børn den fornødne støtte til at klare skolegang og lektier. Samtidig er der flere elever, der forstyrrer i undervisningen. Det betyder, at lærerne i stigende grad oplever problemer med at gennemføre den planlagte undervisning.

Særlige krav til forsøgene
Ansøgningsberettigede er kommuner – dels på vegne af enkelte skoler, dels på vegne af det samlede skolevæsen.

Der prioriteres forsøg med særlig vægt på de temaer, der er beskrevet nedenfor:
Forsøg med varetagelse af forskellige funktioner. Det kan fx være:
Støtte til den enkelte elev eller gruppe af elever, som har behov for hjælp på grund af manglende faglige kompetencer og/eller koncentrationsproblemer i forbindelse med fx ADHD diagnoser, og som er i risikogruppen for specialundervisning. Det kan være faglig, pædagogisk, særlige former for specialpædagogisk, social og/eller praktisk støtte. Støtten kan fx være hjælp til opgaveløsning, uddybende forklaringer, støtte til koncentration og fokus, særligt tilrettelagte lektiehjælpstilbud, ressource i frikvarterer, mentorfunktioner og støtte til elever med behov for ekstra voksenkontakt m.v.
Støtte til læreren, herunder støtte ved praktiske og/eller akutte behov, fx særlige udfordringer i det sociale miljø i klassen, kortvarig supplerende støtte til en elev med fravær pga. sygdom eller andet samt særlige former for socialpædagogiske og andre opgaver i forbindelse med undervisningens gennemførelse.
Medhjælp til løsning af praktiske problemer i forbindelse med undervisningens tilrettelæggelse og gennemførelse, særlig assistance i lektiecafé og skolens fritidstilbud, organisering af aktiviteter i frikvartererne, deltagelse i ekskursioner/ studieture/ lejrture, mv.
Forsøg, der involverer forskellige uddannelsesmæssige kompetencer. Det kan fx være lærerstuderende, pædagogstuderende, pædagogmedhjælpere, pædagoger, håndværker mv. ligesom også pensionister og uuddannede kan indgå.
Forsøg med forskellige organisationsformer, herunder samarbejde mellem lærere og pædagoger på skolen samt samarbejde og relationen mellem lærere og undervisningsassistenter.
Forsøg i stor skala (hele det kommunale skolevæsen) og mindre skala.
Dette udelukker ikke, at forsøg med andre temaer kan komme i betragtning.

For samtlige forsøgstemaer gælder, at undervisningsassistenten har ansvar for egne opgaver, men ikke ansvaret for undervisningen og ikke fungerer som lærer.

Det skal tydeligt fremgå af kommunens ansøgning om tilskud fra puljen, hvilken elevmålgruppe undervisningsassistenten skal støtte og hvilke opgaver undervisningsassistenten skal varetage.

Forsøgene kan både bygge på frivillig arbejdskraft og lønnede medarbejdere. Der stilles ikke krav til undervisningsassistentens uddannelsesmæssige baggrund.

Hvilke typer udgifter dækkes?
Der kræves medfinansiering i forholdet 1:1. Tilskud ydes til aktiviteter, der er ekstraordinære i forhold til den almindelige drift. Forsøgene skal være nyskabende for den pågældende kommune.

Der ydes tilskud til forsøg med undervisningsassistentordninger og/eller særligt tilrettelagte lektiehjælpstilbud, herunder til etablerings- og driftsomkostninger i en overgangsperiode.

Konkrete typer af omkostninger der eksempelvis kan søges om dækning til:

lønomkostninger for undervisningsassistenten
kompetenceudvikling
ekstern bistand fx i form af konsulentbistand.
Mål for forsøgsarbejdet
Det lokale forsøgsarbejde skal bidrage til:

vurdering af undervisningsassistentordningernes betydning for elevernes trivsel, udbytte af undervisning og læring, herunder antallet af elever, som henvises til specialundervisning
vurdering af betydningen af undervisningsassistenter og særligt tilrettelagte lektiehjælpstilbud som støtte for fagligt svage og udsatte elever
erfaringer med hvilke opgaver og funktioner en undervisningsassistent hensigtsmæssigt kan varetage, herunder organisering og økonomi for forskellige undervisningsassistentordninger
vurdering af undervisningsassistentordningens betydning for lærernes arbejdsmiljø.
Evaluering
Kommuner og skoler, der modtager tilskud, skal gennemføre evaluering af forsøgsarbejdet efter nærmere retningslinjer. Evalueringen skal udgøre grundlaget for en afsluttende beskrivelse (rapport) af forløbet og resultaterne, som kommunen afleverer til Skolestyrelsen ved forsøgsarbejdets afslutning. Desuden skal tilskudsmodtager levere dokumentation til en samlet ekstern evaluering af forsøgene med lektiehjælp/undervisningsassistenter. Den eksterne evaluering er en samlet evaluering af de forskellige forsøg, der er bevilget tilskud til i puljen. Det samlede udviklingsarbejde evalueres med henblik på at vurdere udbyttet af forsøgene. I evalueringen indgår også organiseringen og implementeringen af forsøgs-/udviklingsarbejdet.

Formidling
Kommuner og skoler, der modtager tilskud, skal deltage i lokal og central formidling.

Erfaringerne fra de enkelte projekter, herunder de afsluttende beskrivelser (rapporter), videreformidles bl.a. på Skoleudviklings hjemmeside. Skolestyrelsen vil efter behov indhente erfaringer og midtvejsevaluering for de enkelte projekter. Erfaringerne bliver videreformidlet i en form, så det giver andre skoler mulighed for at anvende erfaringerne til egne projekter og udviklingsområder.

Se i øvrigt de fælles betingelser og kriterier for puljeansøgninger.

Puljens størrelse
Der er afsat 18 mio. kr. til forsøg med undervisningsassistenter i perioden 2009-2011.

Puljen finansieres af uforbrugte midler i globaliseringspuljen.

Tidsplan
Der sættes forsøg igang i skoleåret 2009/10 og 2010/11. Ved udgangen af 2011 vil forsøgene inden for indsatsområdet være evalueret.

Kontaktoplysninger
Henvendelse i tilfælde af spørgsmål kan rettes til:

E-mail: skoleudvikling@skolestyrelsen.dk

Fuldmægtig Cecilie Wulff Jørgensen: Tlf.: 3392 6180

Ingen kommentarer:

Send en kommentar